zondag 24 januari 2010

Over macht en Veranderen!


Vooral grotere bedrijven kunnen door hun machtspositie klanten gewoon dwingen een bepaalde koers te volgen zonder dat ze dit eigenlijk willen. Vooral verzekeraars, telefonie bedrijven, energiebedrijven zijn hier een ster in. Zij bepalen wat u betaald en hoe u betaald. U hebt geen mogelijkheid om in opstand te komen en als u die al had dan zijn er geen tegenstanders. U weet namelijk nooit wie u nu weer aan de telefoon heeft gehad en naar wie u moet terug bellen. Ziggo stuurt zomaar een briefje, dat er vanaf nu gewoon digitaal betaald gaat worden of per automatische incasso. Klaar, kophouden en betalen. Oh ja, zou u toch een acceptgiro en factuur willen ontvangen dan moet u extra betalen. U betaalt dan niet de gebruikelijke € 1,25 nee, nee u mag voor deze keer € 2,50 gaan betalen. Ja, dat is inderdaad twee keer zoveel. U begrijpt Ziggo is een jonge onderneming en geeft om haar klanten. Vooral ouderen die niet aangesloten zijn op het net en angstig zijn voor automatische incasso’s worden door Ziggo enorm geholpen hierdoor. Echt over nagedacht meneer de marketing manager! Ik hoor hem al als een echte controller verzuchten: “Meneer de Steur ook wij hebben natuurlijk te maken gehad met een zwaar tegenvallend jaar en de kosten reizen de pan uit en die willen we natuurlijk maar al te graag verhalen op onze klanten daarvoor bent u toch gewoon klant bij ons?

Zelfs in het HR vak, waar we het met zijn allen zo voor hebben op een persoonlijke benadering en dat vooral de mens de kern van alles is en dat deze gekoesterd moet worden bla bla bla bla, laten we steken vallen. Want ook hier wint de macht van de sterkste. Wel eens gesolliciteerd bij een verzekeraar, bank, energie bedrijf, multinational, telefoniebedrijf … ? U ziet op de website van uw favoriete energie bedrijf een hartstikke leuke vacature staan die u op het lijf geschreven is. U reageert meteen digitaal want de markt is moordend als het op snel reageren aan komt. Motivatie brief en CV en foto opgestuurd en u krijgt meteen al de volgende dag een reply: “Naar aanleiding van uw sollicitatie naar de functie Consultant Strategical Affairs, moeten wij u helaas meedelen dat deze functie inmiddels is vervuld. Wij danken u hartelijk voor de getoonde belangstelling voor onze organisatie en wensen u veel succes met eventuele verdere sollicitaties. Met vriendelijke groet, Recruitment Backoffice”.

In eerste instantie niets mis mee totdat u de brief enkele dagen later nog een keer leest en op de website de vacature nog steeds ziet staan. Dit is vreemd denkt u, u gaat meteen bellen met de HR afdeling. Deze was echt niet te bereiken. Zeker niet voor onzin van mensen die interesse hebben in hun bedrijf. Dan gaat u bellen met de Recruitment Backoffice. Echt niet hé, geen contact. U stuurt vervolgens een vriendelijk mailtje met de vraag: Leg het mij uit! U wilt alleen begrijpen of die functie nu wel of niet vacant is. U krijgt geen reactie van de Recruitment Backoffice. U leest de brief nog een keer en u wordt nog bozer. U ziet namelijk dat er geen mens aan te pas komt voor deze functie die toch echt € 100K plus is. U merkt dat u helemaal niet serieus genomen wordt, niet als persoon behandeld. Als laatste redmiddel stuurt u een boos mailtje over het onrecht dat u is aangedaan en hoort nooit meer wat van deze organisatie.

Misschien moet je je helemaal niet druk maken over dit machtsmisbruik. Misschien moet je wel gewoon volgen en denken ach daar kan ik toch niets aan doen of veranderen. Dat is in ieder geval veel relaxter, met veel minder risico’s en waarschijnlijker zul je daardoor ook veel langer leven. Maar als je niet reageert en het machtsmisbruik van bedrijven laat prevaleren, wordt het er echt niet beter op. Het blijft een lastig onderwerp want probeer maar eens om het onderwerp “machtsmisbruik” binnen een directie team aan de orde te stellen en op de agenda te krijgen. Ik weet in ieder geval hoe het eindigt: Degene die begint met deze discussie kan als eerste vertrekken en verder blijft het zoals het was! Wat denkt u?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten